Płukanki do włosów są bardzo komfortowe, ponieważ szybko się je przygotowuje, szybko aplikuje, a przy tym są świetnym dopełnieniem pielęgnacji włosów. Płukanka do włosów jest niczym wisienka na torcie – stanowi ostatni, miły dla włosów etap regeneracyjny.
Z pomocą płukanki wygładzimy włosy, zamkniemy ich łuski, zapobiegniemy puszeniu i elektryzowaniu się włosów, a nawet zadbamy o intensywność koloru po farbowaniu.
Poniżej przedstawiamy dwie płukanki z udziałem olejku z awokado. Olej stanowi bogactwo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, z tego powodu będzie idealny do większości włosów.
1. Płukanka z hibiskusem i olejkiem z awokado
- kilka kropli olejku z awokado
- 2-3 torebki herbaty z hibiskusa (najlepiej w wersji ekologicznej)
- 1 litr wody
Herbatę z hibiskusa zaparzamy w litrze wody. Po ok. 15 minutach wyjąć saszetki z herbatą i wystudzić całą płukankę. Dodać kilka kropli olejku z awokado. Wlać płukankę do zlewu lub miski. Teraz wystarczy po prostu pochylić się nad miksturą i zanurzyć w niej włosy na krótki czas. 5 minut powinno w zupełności wystarczyć, aby płukanka wniknęła w całe włosy.
Ten zabieg pozwoli usunąć resztki kosmetyków gromadzących się na włosach, domknie ich łuski i sprawi, że pukle staną się błyszczące i gładkie.
2. Ziołowa płukanka z olejkiem awokado
- kilka kropli olejku z awokado
- 2 łyżki korzenia mydlnicy lekarskiej
- 2 szklanki wody
Mydlnicę wkładamy do rondelka, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy przez około 10 minut. Następnie przecedzamy i odstawiamy w chłodne miejsce, aby nieco przestygnął. Dodajemy olej z awokado i płuczemy całą miksturą włosy.
Płukanka sprawi, że włosy staną się puszyste, lekko odbite od nasady, zwiększy się ich objętość, a skóra głowy będzie się wolniej przetłuszczała. Olejek zapewni blask i ochronę włosom.